Tietoa Geopark-verkostosta

geoparks2014 tumbler ridge06 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UNESCOn yleiskokous päätti marraskuussa 2015, että se ottaa Geoparkit omaksi ohjelmakseen, samaan tapaan kuin esim. maailman perintökohteet ja Man and Biosphere -ohjema. ”UNESCO Global Geopark” -statuksen saaminen tulee todennäköisesti jatkossa olemaan entistäkin haasteellisempaa, ja edellyttää usean vuoden pitkäjänteistä työtä sekä verkostoitumista maailman, Euroopan ja kansallisen tason Geopark-verkoston kanssa. Todennäköisesti myös hakuprosessi ja vaatimukset Geoparkin perustamiselle tulevat muuttumaan.

Geopark-verkosto syntyi, kun neljä Etelä-Euroopan geologisesti kiinnostavaa aluetta halusivat saada maailman geologista perintöä paremmin esille. Euroopan Geopark-verkosto perustettiin ja siihen kuuluu tällä hetkellä (joulukuussa 2015) 69 Geoparkia 23 maassa. Lisätietoa Geopark-verkostosta: www.europeangeoparks.org.

Maailman Geopark-verkostossa on jäseniä 120 Geoparkia 33 maassa. Eniten Geoparkeja on Euroopassa ja Aasiassa, jossa on myös vahva alueellinen verkosto, samoin kuin Euroopassakin. Lisätietoa maailman Geopark-verkostosta: www.globalgeoparksnetwork.org.

Suomessa on yksi ”UNESCO Global Geopark” –statuksen saavuttanut Geopark, Rokua Geopark Oulun lähellä. Lisätietoa Rokua Geoparkista: www.rokuageopark.fi.

 

Rokua logo